C Vitamini Bulunan BesinlerVücudun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri olan C vitamini, suda eriyen vitaminler arasında yer alır. Bitki ve hayvanlar tarafından üretilebilen bu vitamin, insan vücudu tarafından üretilemez. Vücutta birçok görevi olması bakımından C vitamini oldukça önemli bir yere sahiptir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olması nedeniyle kansere karşı vücudu korur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücutta bakteri ve enfeksiyon oluşumunun önüne geçer. Bununla beraber, C vitamini soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda vücudun hastalığa karşı direncinin artmasına katkı sağlar. Sağlığa olan birçok faydaları, kolajen üretimi, kan damarları, kıkırdak, deri ve tendon yenilenmesinde oldukça önemli görevleri olması bakımından ve vücutta C vitamini eksikliği durumunda kanser, kalp hastalıkları ve artrit gibi hastalıkların ortaya çıkabileceği için birçok uzman, C vitamininin vitamin desteği olarak değil de birtakım besinler ile vücuda alınmasını tavsiye eder. C Vitamini İçeren BesinlerPortakalC vitamini denince ilk akla gelen meyve portakaldır. Günlük bir adet portakal yenmesi durumunda vücudun C vitamini ihtiyacının neredeyse tamamı karşılanmış olur. BiberlerKırmızı tatlı biber, yeşil tatlı biber ve dolmalık biber yüksek oranda C vitamini içeren besinler arasındadır. Bu nedenle C vitamini eksikliği olan kişiler bu biber çeşitlerini taze olarak tüketmelidir. MaydanozHerkesin mutfağında mutlaka bulunan ve oldukça faydalı bir bitki olan maydanoz, iyi bir C vitamini kaynağıdır. BrokoliC vitaminin etkisi pişirildiğinde azalabileceği için C vitamini bakımından zengin bir besin olan brokolinin, pişirilmiş olarak değil de taze olarak salatalarda kullanılması önerilir. Kırmızı LahanaSalataların vazgeçilmezi olan kırmızı lahana, çiğ olarak tüketildiği takdirde C vitamini deposudur. DomatesBirçok insanın severek tükettiği domates, C vitamini açısından oldukça zengin bir besindir. MarulA ve K vitamini içermesi ile iyi bir C vitamini kaynağı olan marul, oldukça ekonomik olması bakımından sık tercih edilen bir bitkidir. KavunC vitamininin yanı sıra A ve B6 vitamini ve potasyum açısından da oldukça zengin olan kavunun, günlük 100 gram tüketilmesi vücudun ihtiyaç duyduğu C vitamininin yaklaşık yarısını karşılar. KiviC vitamini deposu olarak bilinen kivi, vücudun ihtiyaç duyduğu günlük C vitamininin %140'ını karşılar. Taze BaharatlarGenellikle taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen kekik, lezzetli olmasının yanı sıra günlük bir çay kaşığı kadar tüketildiğinde günlük ihtiyacın yaklaşık %2'sini karşılar. PapatyaGüçlü kemik yapısı ile parlak bir cildin anahtarı ve sinüslerin temizlenmesine yardımcı olan papatya, çay olarak tüketildiğinde günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir oranını karşılar. GreyfurtPortakal ve mandalina gibi narenciyeler arasında yer alan greyfurt, günlük bir adet tüketildiğinde vücudun ihtiyaç duyduğu C vitamininin yaklaşık tamamını karşılar. AnanasOldukça lezzetli bir meyve olan ananas, iyi bir C vitamini kaynağı olmasının yanı sıra iltihap önleyici ve vücutta sindirime yardımcı olan faydalı bir meyvedir. MangoBağışıklık sistemine büyük bir katkısı olan ve aynı zamanda göz sağlığı açısından mutlaka tüketilmesi gereken mango, iyi bir C vitamini deposu olan tropik bir meyvedir. |
C vitamini eksikliği yaşıyorum ve bağışıklık sistemimi güçlendirmek için hangi besinleri tüketmemi önersiniz? Portakal ve kivi tüketmenin günlük ihtiyacımı karşılayabileceğini okudum, doğru mudur? Ayrıca brokolinin pişirilmeden tüketilmesi gerektğini de duydum, bu konuda bilgi verebilir misiniz?
Cevap yazMerhaba Ayçetin,
C vitamini eksikliğini gidermek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için çeşitli besinleri tüketmek oldukça önemlidir. Evet, portakal ve kivi C vitamini açısından zengin meyvelerdir ve günlük ihtiyacınızı karşılamada yardımcı olabilirler. Portakal, limon, mandalina gibi turunçgillerin yanı sıra çilek, ananas ve mango da C vitamini bakımından zengindir.
Brokoli konusuna gelince, gerçekten de brokoliyi çiğ tüketmek C vitamini içeriğini korumak açısından faydalıdır. Ancak, hafif buharda pişirmek de vitamin kaybını en aza indirerek tüketmenizi sağlar. Diğer önemli C vitamini kaynakları arasında kırmızı biber, ıspanak ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler de bulunur.
C vitamini eksikliğinizi gidermek için bu besinleri düzenli olarak tüketmenizi ve dengeli bir beslenme planı oluşturmanızı tavsiye ederim. Sağlıklı günler dilerim!